
Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Gorj a emis recent un set de recomandări esențiale pentru cetățeni, subliniind importanța achiziționării produselor alimentare din unități autorizate. Instituția atrage atenția că, pentru a asigura sănătatea publică, consumatorii ar trebui să cumpere alimente doar din spații autorizate sanitar-veterinar.
În acest sens, D.S.V.S.A. subliniază că produsele de origine animală sau non-animală pot prezenta riscuri dacă nu sunt verificate corespunzător. De exemplu, sacrificarea porcului în gospodărie fără control sanitar-veterinar poate duce la grave probleme de sănătate. Este ilegală comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zonele de restricție afectate de virusul pestei porcine africane (P.P.A.).
Cetățenii sunt sfătuiți să solicite o vizită de la medicul veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica sănătatea animalului și a respecta normele de bunăstare. De asemenea, este interzisă consumarea cărnii fără a obține un rezultat negativ la examinarea pentru Trichinella spp.
D.S.V.S.A. Gorj face apel la cetățeni să fie atenți și la caracteristicile produselor alimentare achiziționate din piețe sau târguri. Este important să se verifice existenta vitrinelor frigorifice, integritatea ambalajelor și etichetarea corectă a produselor.
În plus, D.S.V.S.A. va asigura un program prelungit de lucru în perioada sărbătorilor, pentru a răspunde întrebărilor consumatorilor și a verifica respectarea normelor sanitare. La nivelul fiecărei circumscripții, vor fi disponibile informații despre programul medicilor veterinari și numere de telefon utile pentru sesizări.
Cetățenii pot apela Call Centerul A.N.S.V.S.A. la numărul 0800.826.787 sau D.S.V.S.A. Gorj la 0253.226.033 pentru a raporta nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
Partajează acest conținut: